Van gevangenis tot retraitecentrum

Als herbestemming voor het wolvenplein heb ik een retraitecentrum ontworpen. Dit is een plaats waar mensen even kunnen ontsnappen aan de drukte van alledag en helemaal tot bezinning kunnen komen. Ik heb dit thema om verschillende redenen gekozen: De eerste reden is een experiment waar ik aan mee heb gewerkt waarbij een kunstenares mensen 3 minuten opsloot in een geheel wit geverfde cel. Mensen ervaarde dit als rustgevend en fijn, wat mij heel erg inspireerde omdat zo’n kleine aanpassing zo’n groot effect kon hebben. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar de context van het gebouw. De afgeschermde, mysterieuze en rustige  omgeving van het wolvenplein zorgde ervoor dat er voor mij een rustige, mystieke functie in het gebouw zou moeten komen.  Daarnaast vond het ik repeterende karakter met zijn celstructuur zo mooi en typerend dat ik een functie wilde bedenken waarbij deze waarden  behouden konden worden. Dit alles resulteerde in een functie waarbij retraite en bezinning centraal zou staan. Een mooi bijkomend feit is dat de functie een echte trend is op dit moment. Mensen hebben het zo druk dat er steeds meer vraag is naar retraite en bezinningscentrums waardoor de haalbaarheid van deze functie ook groot is.

Wat mijn retraite centrum uniek maakt van de andere retraite centrums in Nederland is dat dit centrum niet gebaseerd is op spirituele of geloofsovertuigingen. Voor dat ik met mijn ontwerp begon, heb ik een uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe mensen tot meer innerlijke rust kunnen komen, en wat voor invloed ruimtes hier op kunnen uitoefenen.  Mijn conclusie was dat licht, ruimte en rust de geest van een mens tot rust kunnen brengen, en dat er een goede balans moet zijn tussen het alleen zijn en in contact komen met andere mensen.  Mijn ontwerp sluit hier op aan door alles zo ruimtelijk mogelijk te maken met zo min mogelijk afleidende elementen en zo veel mogelijk daglicht naar binnen te laten vallen.  Daarnaast is de indeling van het pand nu ook heel erg gericht op de interactie  met buiten en stimuleren van sociale interactie. Verder spelen akoestiek, klimaat, groen en materialiteit ook een grote rol. Al deze waarden heb ik zo veel mogelijk in mijn ontwerp mee proberen te nemen waardoor een ruimte is ontstaan die de geest helemaal tot rust kan brengen.

renderdoorsnede cel cel render beneden

cel render boven

onder aanzicht 1

bovenaanzicht

CONTEXT

1

FUNCTIE RETRAITE CENTRUM

2

TERUG NAAR DE BASIS

3

ANALYSE + AANPASSINGEN GEBOUW

4

5 6 7

 

 

ANALYSE + AANPASSINGEN VLEUGEL B

14 15 16 17

ANALYSE + AANPASSINGEN CEL8 9 10 11