Het vertalen van slaap in een bestaand gebouw,  op het terrein van een in slaap gespecialiseerd instituut. Mensen kunnen zich in dit gebouw door een gezond slaap proces heen bewegen en ervaren wat het geheim van slapen inhoud.

Waarom?

Slaap is een fascinerende bewustheidstoestand, je vertrekt zonder te weten waarheen en je komt terug zonder te weten waarvandaan. Iemand die slaapt is zich niet bewust van zijn toestand, daarom blijft de vraag wat slaap nou eigenlijk is voor de meeste mensen een geheim. Dit is jammer, want je brengt toch 1/3e van je leven slapend door om je lichaam en geest te kunnen herstellen.  Door mensen kennis te laten maken met wat gezonde slaap is, kunnen veel problemen voorkomen worden en klachten beter behandeld.

SITUATIESCHETS VAN HET GEBOUW.

“Het klooster” Ligt op het terrein van Stichting Kempenhaeghe.

SC-1

 

OUDE SITUATIE

SC10-1

SC10-2

sc10-3

sc10-4

 

sc10-9

sc10-10

 

sc10-5

sc10-6

sc10-7

sc10-8

 

ANALYSE

SC3

SC3-1

Het bestaande gebouw heeft een aanbouw die met zijn structuur en materialiteit totaal niet bij het oorspronkelijke gebouw hoort. Deze aanbouw heeft dan ook geen meerwaarde voor het gebouw, en doet afbreuk aan de oorspronkelijke structuur. Door de aanbouw weg te halen komt het oorspronkelijke gebouw dan ook weer beter in zijn context te staan. Op de analyse rechts is te zien waar deze aanbouw  zich bevind, en wat er gebeurd wanneer deze weg gehaald wordt.

sc4

sc4-1

Uit analyse van de structuur van het bestaande pand blijkt dat deze is opgebouwd uit ruimtes die zich rondom een atrium hebben gevormd. Op iedere verdieping bevinden zich 2 ruimtes die door middel van een hoek samen een rechthoek vormen. Deze circel kan later weer vertaald gaan worden in de cyclys die je tijdens je slaap aflegd. Dit fenomeen doet zich voor op beide verdiepingen, al zijn de ruimtes op de eerste verdieping wel gespiegeld te opzichte van de ruimtes op de 2e verdieping.

sc5

sc5-1

Omdat de buitenruimtes in de bestaande situatie te klein zijn om ze functioneel te kunnen gebruiken is besloten om deze te vergroten. Dit wordt gedaan door de buitenruimtes uit te lijnen aan het atrium in het gebouw. Door dit te doen bereik je bovendien ook dat alle ruimtes dezelfde afmetingen en vorm krijgen. Hierdoor krijgt het gebouw een duidelijk herkenbare structuur, en ontstaat er een mogelijkheid om alle ruimtes op een functionele manier te kunnen gaan indelen.

sc6

sc6-1

Van buitenaf gezien is de hoekige structuur van de ruimtes nu goed te ervaren. Wanneer je je echter in het atrium van het pand bevind is dit een ander verhaal. Wanneer je je in het atrium op de begane grond bevind ervaar je de 2 individuele ruimtes als een aaneengesloten ruimte, die zich rondom het atrium vormd. Om toch te ervaren hoe de ruimtes in dit pand zich verhouden heb ik daarom besloten om 1 ruimte te laten verzinken in de grond. Door het verzinken van deze ruimte  wordt de vorm van de ruimte op de begane grond maar ook die op de 1e verdieping veel duidelijker zichtbaar. Daarnaast wordt er door deze handeling extra ruimte gecreëerd in de vorm van een kelder.

sc7

sc7-1

De ruimtes in het gebouw lijken nu bijna te zweven. Dit kan geassocieerd worden met het zwevende en lichte gevoel dat men ervaart tijdens de slaap. Bovendien zijn er nu nog 3 ruimtes over die vertaald kunnen worden in de 3 slaapfases waaruit een slaapcyclus bestaat.

Het gebouw heeft nu een open karakter dat zich voornamelijk naar het park toe richt. Hierdoor ontstaat zicht op de andere paviljoens met slaapfaciliteiten. Ook komt het gebouw nu uitnodigender over voor publiek.

Door de open structuur die het gebouw nu heeft, komt er veel daglicht binnen en is er veel zicht naar buiten. Dit weerspiegeld het wakker zijn. De ruimtes die samen het originele  gebouw vormen zijn daarentegen juist gesloten. Wanneer je je hierin bevind ben je dus afgesloten van de buitenwereld. Dit weerspiegeld de slaap.

De geslotenheid van het bestaande gebouw heb ik nog eens versterkt door de ramen met bakstenen dicht te metselen, deze gaten zijn echter wel nog zichtbaar. Door dit te doen creëer ik een herinnering naar hoe gebouw ooit was, zoals slaap ook uit herinneringen bestaat.

sc8

sc8-1

Door de verzonken ruimte is een kelder ontstaan. Deze kelder bied ruimte voor toiletten, gardarobe  en een vergader ruimte. Door de kelder te vergroten naar het gebied waar het atrium zich oorspronkelijk bevond wordt er ook ruimte gecreeerd voor een algemene expositieruimte. In deze ruimte wordt meer over de algemene feiten en weetjes  over slaap verteld.

door het atrium ook in de grond te verzinken wordt daarnaast nu ook het verticale karakter van het gebouw benadrukt.

 

NIEUWE SITUATIE

SC11-6

 

plattegronden

SC11-3

aanzichten

SC11-4-1

SC11-4-2

SC11-4-3

SC11-4-4

doorsneden

SC11-5-1

SC11-5-2

situatie

SC11

indeling

SC11-1

SC11-2

 –

IMPRESSIES

SC12-3

SC12-2

SC12-4

SC12-1

SC12-5

HET SLAAP PROCES

Waarom het onderwerp slaap?

Slaap is een fascinerende bewustheidstoestand. Je vertrekt zonder te weten waarheen en je komt terug zonder te weten waarvandaan. Iemand die slaapt is zich niet bewust van zijn toestand. Daarom blijft de vraag wat slaap precies is voor de meeste mensen een geheim. Dit is jammer, want je brengt toch 1/3e van je leven slapend door. Dit is om je lichaam en geest te kunnen herstellen.  Door mensen kennis te laten maken met wat gezonde slaap precies is, kunnen veel problemen voorkomen worden en klachten beter worden behandeld.

Waarom slapen we?

Tijdens het slapen worden je gedachten en indrukken van de dag verwerkt. Als het ware wordt de harde schijf van je hersenen gedefragmenteerd zodat die weer klaar voor gebruik zijn. Als je slecht slaapt kun dus je minder goed kennis en vaardigheden opnemen. Slaap kan ook dienen om energie te sparen; lichaam en geest komen tot rust. Je spieren ontspannen zich en je hersengolven, ademhaling en hartslag vertragen. Hierdoor houd je lichaam energie over om te kunnen herstellen. Maar slapen kost ook energie. Helemaal als je droomt, op het plaatje beneden is ook te zien dat de hersenactiviteit als je slaapt veel hoger is dan overdag.

sc9-1

sc9

 

SLAAP EXPOSITIE

route

 SC13-2

SC13-1 SC13-3

Bij binnenkomst kun je rechts de slaapcylus betreden. Je komt hier binnen in de ondiepe slaap, de eerste slaapfase maar tevens ook een overgangsfase. Omdat dit een slaapfase is waarin je je nog een een halve bewustzijnstoestand kan verkeren is de inforuimte van deze fase gevestigd in de ervaringsruimte. Na de ondiepe slaap volgt de diepe slaap fase die gevestigd is op de 2e verdieping. Voor dat je in de ervaringsruimte komt wordt er eerst nog uitleg gegeven door middel van informatieborden in het voorportaal. Bij het verlaten van de
ervaringsruimte van de diepe slaap komt men op een glazen vloer te staan die terugblikt naar de ondiepe slaap, een fase die een overgang vormt tussen de diepe slaap en de remslaap. Tot slot komt men in de Rem slaap fase. deze fase doet heel veel indrukken op. vandaar de de inforuimte van deze fase pas naar de ervaringsruimte is geplaatst. Het gevoel dat deze ruimte zal oproepen zal in deze inforuimte in een context worden geplaatst.

ervaring

sc14-1

ondiepe slaap

De ondiepe slaap is de eerste fase die je doorgaat wanneer je in slaap valt. je bent je nog half bewust van de omgeving
om je heen. In deze fase kun je heel lang blijven zitten voor je pas echt verder gaat met het verdere slaap proces. vandaar het zitmeubel in deze fase.
Later in decyclus staat de
ondiepe slaap voor de overgangsfase tussen de diepe slaap en de REM slaap. De fuikvormige
pilaren in deze ruimte leiden de bezoekers door de ruimte heen. Naar mate je verder loopt krijg je steeds minder zicht op waar je vandaan kwam, maar krijg je wel steeds meer zicht op wat er gaat komen.

-overgangsfase

-afsluiten van de buitenwereld

-bloeddruk, hartslag en
ademhaling dalen

-een fase die voor rust zorgt

sc14-2

diepe slaap

De diepe slaap is fase die zorgt voor herstel van de spieren en cellen die gedurende de dag vermoeit raken. Deze fase brengt als ware de rek weer terug in je cellen en spieren. Dit is in deze fase heel letterlijk vertaald in een spiraal waar de
bezoeker doorheen loopt. Deze spiraal lijkt eerst erg uitgerekt te zijn maar wanneer je verder loopt trekt deze zich langzaam weer terug tot de ruimte weer “heel” lijkt te zijn geworden. De diepe slaap is een fase waarin je energie krijgt en waar verder eigenlijk vrij weinig gebeurd.

-bloeddruk, hartslag en
ademhaling worden heel regel
regelmatig

-groei

-herstel

-opdoen van energie

sc14-3

REM slaap

De rem slaap is de laatste fase van een slaapcyclus. Deze fase wordt door de meeste mensen herkend als de droomfase. De  rem slaap zorgt voor het verwerken van indrukken en herinneringen die je overdag hebt opgedaan. Tijdens de remslaap ben je verlamd. Verder kost de remslaap engergie, in tegenstelling tot de andere fases.
De remslaap is vaak heel gecompliceerd en wordt als chaotisch en onvoorspelbaar ervaren. In de ruimte is dit vertaald als kolommen die kriskras door elkaar staan zonder duidelijke structuur. Je moet je er letterlijk een weg doorheen banen. Doordat de kolommen dicht op elkaar staan krijg je een benauwd/verlamd gevoel en omdat het moeite kost om door deze fase heen te komen kost dit dan ook letterlijk energie.

– verlamd

– kost energie

– druk en chaotisch

– verwerken van indrukken

EXPOSITIE FOTO’S

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA