VOORONDERZOEK

wat-valt-mij-op plattegrond

pottenberg-1analyses

pottenberg-2

pottenberg-3

pottenberg-5

pottenberg-6

pottenberg-4

INTERVENTIES

1: Het bestraten van de hoofdweg en plaatsen van drempels.

Om te voorkomen dat er op vooral de randweg niet te hard gereden wordt in de rood gekleurde straten het asfalt vervangen door bestrating. Dit zorgt voor een mooier geheel met de rest van het plein, maar ook dat mensen het gevoel krijgen dat ze in een woonwijk rijden waardoor ze automatisch vaart gaan minderen. Daarnaast geven drempels aan wanneer de bestrating begint en eindigt.

pottenberg-10

2: Het gelijk maken van het vloeroppervlak.

In deze interventie zorg ik ervoor dat het hele plein dezelfde hoogte krijgt. Dit moet er voor zorgen dat het plein ruimer aanvoelt en dat de verschillende ruimtes die momenteel te ervaren zijn zich versmelten tot een grote ruimte.

pottenberg-11

3. Het verbinden van 2 pleinen.

In deze interventie wil ik alle pleinen met elkaar verbinden. Als uitgangspunt voor deze verbinding is de lijn die een verbinding tussen Pottenberg en het Vrijthof vormt genomen. Deze lijn loopt door het gebouw die de scheiding vormt tussen beide pleinen. Op deze kruising wordt in het gebouw eenzelfde opening gemaakt als de opening waar je doorheen gaat wanneer je Pottenberg binnenkomt. De opening die je doorgaat wanneer je Pottenberg binnenkomt. Deze opening wordt herhaald in het gebouw dat de pleinen van elkaar scheidt. Op deze manier wordt een subtiele verbinding tussen beide pleinen gecreëerd. De opening wordt versterkt door een pad in terracottakleur dat door de opening loopt. De terracottakleur verwijst naar de naam van het plein. Visgraat verband vormt een subtiele verwijzing naar zowel het achterliggende plein als het Vrijthof.

pottenberg-7
4: Terugkerende ritmiek door middel van elementen.

De gebouwen worden in de vorm van elementen doorgetrokken om de ritmiek in de wijk te accentueren. De elementen kunnen gebruikt worden als zitobject. Daarnaast kan er een dun laagje water op deze elementen gevormd worden die kunnen dienen als recreatie. Ook zal een lichtspel de blokken ‘s avonds doen opvallen en kunnen ze tevens gebruikt worden als podia. Dit is goed mogelijk omdat de blokken een afmeting hebben van 24 x 6 Meter.

pottenberg-8

5: Plein omvatten door bomen.

Een van de redenen waarom het Vrijthof zo goed werkt zijn de dubbele rij bomen die een tunnel vormen en het plein als het ware omkaderen. De bomen zorgen voor beschutting, schaduw en geven het plein vorm. Deze dubbele rij bomen geïnspireerd op die van het Vrijthof zijn in deze interventie terug gebracht in Pottenberg. Ook hier zorgen ze voor beschutting en schaduw. Daarnaast benadrukken ze de vorm van het plein.

pottenberg-9

pottenberg-12